Hvor leser du de lokale nyhetene?
Det er ingen tvil om at medie-Norge har forandret seg mye de siste femten årene. Internett sin fremmarsj la grunnlaget for en endring i hvordan vi leser nyhetene, og papiravisen i postkassa hver morgen og aften som var så selvfølgelig for bare en generasjon siden, er i dag ikke like utbredt. Ikke bare har PC-en tatt over, men mobiltelefoner og nettbrett tar en stadig større del av leserandelen også. Endringene har hatt ringvirkninger over hvordan mediehusene drives og finansieres. Avisene er normalt ikke drevet av det de tjener på abonnementssalg, en hovedsakelig på annonsekroner. Å sette annonser på trykk er ikke lenger vanlig, og utfordringen til både regionale og lokale aviser er at en stadig større del av annonsekronene forsvinner til store firmaer i utlandet, som Google og Facebook. Dette legger press på norske mediehus til å forandre forretningsmodellen i tråd med tiden. Har du tenkt over hvordan dine leservaner har endret seg?
Hvorfor er lokalnyhetene så viktige?
For mange som bor utenfor vår hovedstad kan det føles som Norge “styres” fra Oslo. Til dels er det naturligvis sant, ettersom det er vårt politiske hovedsete og største by, men rundt omkring i landet finnes både byer, tettsteder og bygder som har like full rett til å få sin stemme hørt i vårt demokrati. Her spiller lokalavisene en viktig rolle. Avisene bringer informasjon begge veier: de informerer folket om pågående saker på lokalt og nasjonalt plan, og folket har igjen et forum hvor de kan kommentere utviklingen. Den andre delen av lokalavisenes viktige oppdrag er å være en samlende kraft for de mindre samfunnene. De lune historiene om lokale helter og karakterer, bildereportasjer fra arrangementer, leserinnlegg, bursdager – ja, selv dødsannonsene er med på å kronikere livet man lever sammen i bygde-Norge. Mange lokalaviser mottar i dag pressestøtte fra staten for å holde det gående med sviktende annonsekroner, på samme måte som at firmaer utenfor storbyene ofte får støtte til innovasjonsprosjekter nettopp for å beholde arbeidsplasser i distriktene. Dette er med på å bevare det tradisjonelle Norge, og bremse urbaniseringen.
Livet utenfor byen
Det er ingen tvil om at vi lever i en tid hvor flere og flere mennesker bor i byer. Statistikk fra hele verden viser den samme trenden: færre og færre bor på landsbygda. Men som alle historiske hendelser har det en motreaksjon, og det kan man se på en type mennesker i dag som ønsker det motsatte. De forbinder byen mest med tjas og mas, og begrenset lekeplass til barna. For dem kan et hus på landet være en drøm. Noen flytter tilbake til samfunnet hvor de vokste opp, men mange velger det også etter oppvekst i byen. Og det finnes faktisk gode grunner til å gjøre det: på boligmarkedet kan du få langt mer for pengene utenfor storbyene. Det er slett ikke umulig å forflytte seg fra en liten leilighet til et stort hus med hage, og fortsatt med penger til overs. Søk om boliglån hos Sambla og ta en runde innom Finn.no – drømmetilværelsen med hus og hage trenger ikke være så langt unna som du tror!